Blaster - 2007-07-19 16:47:21

Opisów jest mało ze względu na to że nie wszystkim chce sie czytać "tasiemcowate" teksty.

Potrzebne będą:

1) Odczynniki:
KNO3 (azotan(V) potasu - sklep rolniczy (nawóz), spożywczy (saleptra peklowa) etc.)

sacharoza (cukier, najlepiej od razu kupić "cukier puder" - sklep spożywczy)

woda (kranówa bedzie dobra)

2) Materiały

waga

garnek

coś do mieszania (ja używam widelca)

blacha stalowa (do ciasta) (może być folia Al)

źrudło ciepła (kuchenka gazowa/elektryczna)

papier do kas fiskalnych (cena ~ 1,3zł - dostępny w sklepach papierniczych)

patyczki do szaszłyków (dłg. 30cm - sklep spozywczy)

sznurek (najlepszy z włukien roślinnych - np.lniany)

lont 2mm visco (lub inny o podobnej średnicy/stopina)

     Zaczynamy od spożadzenia paliwa. Ważymy KNO3 i sacharoze w proporcjach 65/35 (czyli np. 65g i 35g), mieszamy w garnku i dolewamy odrobine wody (aby powstała papka)

     

     Ogrzewamy na małym ogniu (zazyna sie rozpuszczać i topić)

   

     Ogrzewamy dalej - mieszanina zaczyna sie pienić (wygotowywanie wody)

   

     Po ustaniu "bulgotania" mieszanka nie zawiera już wody (pseudo karmelka - biała)

   

     Ogrzewamy dalej



     Przerywamy ogrzewanie po kilku kolejnych minutach (moment przerwania ogrzewania poznajemy po kolorze karmelki)

HMTD - 2007-08-01 13:41:56

jak zacznie sie pienić to Bóg ma cie w swej opiece

1DARWIN - 2007-08-10 09:50:05

Wow fajnie to komuś podrzucić do kawy np. .......................  chociaz z tą kawą to przesadziłem

HMTD - 2007-08-10 10:27:30

nic się nie stanie

1DARWIN - 2007-08-22 10:44:10

no zrobilem to i nic

https://www.worldhotels-in.com/ worldhotels forum fishingsuperstars Studia podyplomowe